Voita Tefal OptiGrill+ Uutuudet Ale Maksaminen Toimitus Hyvä tietää Yhteystiedot
|
Skype chat
|


Hyvä tietää Osto-oppaat Miten valita näyttö?

Miten valita näyttö?

Näytön valinta tuottaa monelle vaikeuksia. Onhan tietokoneesta tullut ehdoton osa jokapäiväistä elämää ja usein siihen tarvitaan tietysti myös erillinen näyttö. Sekä toimistolla että kotona sen käyttö on mukavampi kun käytetään laadukasta ja käyttötarkoitukseen sopivaa näyttöä. Mutta miten se löydetään? 

Näytön koko, resoluutio ja kuvasuhde
Heti ensimmäiseksi kannattaa harkita näytön kokoa. Se ilmoitetaan tyypillisesti diagonaalikokona tuumissa ja tyypillisen näytön diagonaalikoko on yleensä 18,5–30 tuumaa eli 47–76,2 senttimetriä. Näytön koko vaikuttaa tietysti myös hintaan, sillä mitä isompi näyttö, sitä kalliimpi laite yleensä on. Toisaalta mitä isompi näyttö, sitä mukavampi on sen käyttö. Samanaikainen työskentely moneen ohjelman kanssa, asiakirjojen tutkiminen sekä elokuvien katselu on ison näytön ansiosta aina sujuvampi.
Toisaalta hyvin tärkeä kuvan laatuun vaikuttaja on myös resoluutio. Vaikka hankitkin ison näytön, niin pienellä resoluutiolla et saa hyvää tulosta. Mitä isompi resoluutio, sitä tarkempi kuva sekä sitä enemmän kuvaa saat näyttöön mahtumaan. Resoluutio ilmoitetaan pikseleinä ja vähintään niitä pitäisi olla 1366x768. Mikäli arvostat korkealaatuista kuvaa, niin kannattaa valita näyttö, jossa on ainakin Full HD (1920x1080) -resoluutio.

Näyttöjen teknisiä ominaisuuksia kuvaavissa tiedoissa ilmoitetaan usein myös näytön kuvasuhde. Sillä tarkoitetaan kuvan leveyden suhdetta korkeuteen. Yleisimpiä kuvasuhteita näytöissä ovat 16:9 ja 16:10.
Katselukulma
Usein ilmoitetaan näyttöjen teknisissä tiedoissa myös katselukulma, joka ilmaisee millä kulmalla näyttöä voidaan katsoa ilman että kuvan laatu heikentyisi katsojaa varten. Jotta voisit katsoa näytöllä olevaa kuvaa mistä tahansa kulmasta kuvan laadusta tinkimättä, kannattaa hankkia ainakin 160-asteen laajakulmanäyttö.

Vasteaika
Vasteajalla ilmaistaan kuinka nopeasti pikseli päivittyy ja se antaa tietoa siitä, kuinka nopeasti pikselin väri vaihtuu. Mitä lyhyempi vasteaika, sitä laadukkaampi on kuva. Ja vaikka ihmisen silmä ei enää erottaa alle 16 millisekunnin vasteaikaa, hyvänä vasteaikana pidetään näytöissä 5 millisekuntia, joka sopii sekä pelien pelaamiseen että ammattimaiseen valokuvien ja videoiden editointiin.
Kirkkaus
Kirkkaudella tarkoitetaan valoisuusmäärää, jonka laite kykenee tuottamaan. Kirkkauden mittayksikkönä on kandela per neliömetri (cd/m2). Hyvänä kirkkautena pidetään 250 kandelaa neliömetriä kohtaan, mutta monissa näytöissä valomäärä on suurempikin.

Näytön tyyppi

Riippuen näyttöpaneelissa käytetystä tekniikasta ja sen taustavalaisutekniikasta, näyttöjä on saatavilla eri tyyppejä.

Halvimmat näytöt ovat yleensä TN-näyttöjä. TN-näyttö säästää energiaa, mutta sen kontrastikyky, väritoisto sekä katselukulma saattavat olla hieman vaatimattomampia kuin muuntyyppisissä näytöissä. Sen tyyppinen näyttö sopii kuitenkin hyvin esimerkiksi ihmiselle, joka työskentelee pääasiallisesti asiakirjojen kanssa.

IPS-näytöt tunnetaan yleensä erinomaisesta värintoistokyvystään. Sellainen laite tuottaa korkealaatuisen kuvan sekä sen katselukulmakin on yleensä suuri, joten se sopii erinomaisesti valokuvamuokkausohjelmien käyttäjille sekä videoeditointiin. Toisaalta IPS-laitteet käyttävät hieman enemmän virtaa ja niissä on keskinkertainen kontrastikyky.

Mikäli tarvitset sekä erinomaista värintoistoa että kontrastia, niin täydellisen katselukokemuksen saa MVA/PVA-näytöllä. Sen tyyppinen näyttö sopii sinule mikäli katsot paljon elokuvia tai pelaat usein pelejä.

Näytöissä on tullut hyvin suosituksi LED-taustavalaisutekniikka. Sen ansiosta laite on energiatehokasta, se tuottaa kirkkaat värit sekä on rakenteeltaan ohut.
Muut mahdollisuudet
Sopivaa näyttöä etsittäessä huomaat varmaan, että niissä käytetään erilaisia liitäntämahdollisuuksia. Liitännän päätarkoituksena on siirtää kuva (riippuen näytöstä, myös ääntä) tietokoneesta näyttöön ja erityyppiset liitännät siirtää sen hieman erilaatuisena. Esimerkiksi VGA-liitäntä otettiin käyttöön jo vuonna 1987 ja sen kautta siirretty signaali ei ole niin laadukasta kuin nykyaikaisten HDMI ja DVI-liitäntöjen kautta siirretty signaali. Näyttö HDMI-liitännällä kykenee siirtämään erittäin hyvänlaatuista teräväpiirtokuvaa ja HDMI-liitäntä on pienikokoisempi kuin esimerkiksi DVI. Lisäksi näytöistä voidaan löytää myös DisplayPort-liitäntä. Osa näytöistä saattaa olla varustettuja jopa USB-liitännällä, jolla voidaan liittää näyttöön vaikka kamera.

Mikäli pidät tärkeänä myös äänentoiston ilman lisälaitteita, niin kannattaa hankkia näyttö, jossa on sisäänrakennetut kaiuttimet. Näyttöihin on tekniikan kehittymisen myötä lisätty myös muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi näyttö 3D-tuella kykenee toistamaan videokuvaa kolmiulotteisena. Siihen tarvitaan usein myös 3D-lasit ja sopivalla näytönohjaimella varustettu tietokone.

Näyttöä valittaessa arvostetaan yhä enemmän myös ergonomiaa: ergonominen näyttö on investointi terveyteen ja vaikuttaa myös työkykyyn. Siitä johtuen hankitaan usein esimerkiksi näyttö, jossa on säädettävä korkeus tai jopa säädettävä kallistus. Osa näytöistä on varustettu näytön kääntötoiminnolla, jonka ansiosta näyttö voidaan kääntää vaaka-asennosta pystyyn. Tämä helpottaa esimerkiksi asiakirjojen kanssa työskentelyä, joten et joudu vierittämään asiakirjaa ylös-alas ja vähennät myös ranteen kuormitusta.
Harkitsemalla omia tarpeita ja tarkoitukseen sopivaa laitetta, löydät näytön pitkäksi ajaksi etkä tarvitse jo vuoden päästä ostaa uutta.

Tutustu RDE.FI-nettikaupan laajaan näyttövalikoimaan tässä.
 
 
Tuotteita vertailussa 0
Tuotevertailuun
Tyhjennä
Toimitustavat | Maksutavat